logo

•• Glykemický index potravín ••


O glykemickom indexe (GI) potravín sme počuli alebo čítali často, málokto z nás ale vie, čo to presne znamená alebo ako ho využívať vo svoj prospech. Aby sme GI správne porozumeli, musíme najskôr pochopiť, čo sa deje v našom tele po zjedení potravy. V tráviacom ústrojenstve sa jednotlivé zložky potravy trávia – rozkladajú sa na jednoduchšie živiny, ktoré potom telo vstrebáva do krvi. Krvou sú prenášané do rôznych častí tela a využívané. Sacharidy sa trávením rozkladajú až na glukózu, ktorá sa potom vstrebáva rovnou do krvi. Množstvo glukózy v krvi (= hladina krvného cukru) je ovplyvňované hormónmi. Čím viac po jedle hladina krvného cukru stúpne, tým viac sa musí vylúčiť hormónov inzulínu. A glykemický index nás informuje práve o tom, ako veľmi a ako dlho určitá potravina zvyšuje hladinu glukózy v krvi. Samotná glukóza má GI=100, schopnosť ostatných potravín zvyšovať krvný cukor sa porovnáva s glukózou. Čím vyššia hodnota GI, tým horšie hlavne pre osoby s nadváhou a obezitou alebo pre pacientov s cukrovkou.


Proč by nás mal glykemický index (GI) zaujímať?

Čím vyšší má potravina GI a čím väčší nárast krvného cukru spôsobí, tým viac inzulínu sa musí vylúčiť. To má viacero následkov – skorší pocit hladu, väčšie ukladanie tuku, väčšie riziko vzniku cukrovky a srdcovo cievnych ochorení. Pre predchádzanie „civilizačným ochoreniam“, pre udržanie zdravej telesnej hmotnosti a pre zdravie všeobecne je preto vhodnejšie skladať svoj jedálniček hlavne z potravín s nižším glykemickým indexom. Prehľad GI jednotlivých potravín nájdete napríklad na www.rozumnehubnuti.cz. GI jednotlivých potravín môžete znížiť ich správnou úpravou – napríklad tým, že prílohy ľahko mierne nedovaríte (cestoviny, ryžu, zemiaky a podobne), zemiaky uvaríte v šupke a dáte prednosť šalátu pred prílohou, alebo správnou kombináciou - pridaním tukov alebo bielkovinových potravín k sacharidovým a podobne.

 

Zdroj:
Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...